top of page
Ara
koraykoru

OSB mi Kontrplak mı?

#OSB ile #Kontrplak kullanım alanlarına göre iki malzemenin de avantajları bulunmaktadır.


#OSB , yapı sektöründe daha çok tercih edilir. Bir #kontrplak levha, büyük #ahşap kaplamalardan oluştuğundan, kusurlara karşı hassastır (hizalanırsa, malzeme boyunca biraz daha yumuşak noktalar oluşturabilir). #OSB, 50 katmana kadar, kontrplakla aynı kalınlıkta tek bir tabaka halinde sıkıştırarak, baştan sona çok daha yoğun ve daha ağır bir ürün sağlar.


#OSB daha az nem emer, ancak #kontrplak daha hızlı ve daha eksiksiz kurur. Hem bir evin açık hava #inşaat aşamasında hem de bir sızıntı veya sel alt zemini tehlikeye atabilecek ev sahipliği sırasında alt zemin malzemelerinin suya nasıl tepki verdiği önemlidir. Korumasız bir alt zemine muşamba atmak veya gerçek hasardan önce bir sızıntıyı yakalamak için nemin daha yavaş emilmesi idealdir. Ancak #OSB'nin kuruması daha uzun zaman alır ve hapsedilen nemin malzemeyi bozması için çabuk kuruyan bir #kontrplak alt zemine göre daha fazla zaman verir.


#OSB, #kontrplağa zarar verebilecek delaminasyon sorunlarına sahip değildir, ancak neme maruz kaldığında kenar şişmesine eğilimlidir. Her ikisi d ve de asdasdaahşap örnekleri olsa da (yani, her biri tutkalla birleştirilen ve daha büyük, sert bir tabaka halinde sıkıştırılmış ince ahşap tabakalardan oluşur), #Kontrplak yapısal bütünlüğünü etkilemeden tamamen kuruduğunda bu şişme etkisi ortadan kalkar. #OSB’nin en büyük zayıflığı, tahta kuruduktan sonra bile şişkin kalacak olan kenarlarıdır.


#OSB genellikle #kontrplaktan daha ucuzdur. üretilen bir odun ürününün maliyeti bölgeye ve arza göre dalgalanacaktır, ancak bu maliyet karşılaştırması çok sayıda yüksek hacimli olarak kullanılan inşaat sektörünün #OSB'ye yönelmesinin asıl sebebi budur. #Kontrplak maliyeti, ahşap türüne bağlı olarak değişecektir, bu da performansı etkileyebilecek bir faktördür.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page